COMUNICAT EN RELACIÓ ALS ARTICLES PUBLICATS A EL PERIÓDICO

COMITÈ CONTRA BOLONYA

Comunicat en relació als articles publicats avui, dia 20 de desembre, al diari “El Periódico”

Avui dissabte dia 20 de desembre el diari “el Periódico” continua de manera extensiva la seva campanya de desinformació, criminalització, minorització i il·legitimació del moviment estudiantil en contra del Procés de Bolonya.

Donat que els periodistes d’aquest diari sembla que no són capaços o que no volen informar-se sobre el que succeeix a la Universitat Autònoma de Barcelona, des del Comitè Contra Bolonya volem denunciar la seva incapacitat de dur a terme el que teòricament és la seva feina.

Respecte l’article “La UAB executa les expulsions per la violència de les protestes”

Arran de la desocupació aquest divendres del rectorat de la UAB, els estudiants que l’havien ocupat van pintar un mural, aquest mural era amb mans estampades amb pintura vermella a una de les parets de l’entrada del rectorat, així com també a la porta d’entrada.

Aquest mural, encapçalat per la frase “No són 6, som tots”, expressa vivament el que sentim els estudiants davant de la repressió que estem rebent per part de l’equip de govern, la seva manca de diàleg i les seves agressions al moviment estudiantil. Quan aquest diari diu que “…es va trobar el rectorat ple de pintades i brutícia i amb les portes fetes malbé” demostra senzillament que no es van informar del que havia passat o que malgrat haver-se informat i saber que aquesta informació és falsa, fomenten la criminalització de les accions pacífiques dels estudiants. De la mateixa manera insinuar que els criteris per decidir la direcció de les protestes és la comoditat resulta insultant; no es pot fer “periodisme” des de la superioritat moral, aquestes insinuacions no són més que difamacions i acusacions sense fonament. També és una clara criminalització sentenciar: “Excepte que els estudiants decideixin organitzar nous actes violents al carrer…” ja que no s’ha fet cap acte violent, ans el contrari, les protestes es caracteritzen per la seva línia pacífica. Aquesta afirmació denota clarament una falta a la veritat i la criminalització voluntària del moviment estudiantil.

El Periódico” difon només informació parcial il·legitimant el moviment estudiantil quan parla de l’ocupació de les dependències de la Generalitat. La Sra. Palmada estava al mateix edifici durant succés i no va voler dialogar amb els estudiants, la qual cosa mostra una clara manca de voluntat de diàleg. Dir que l’ocupació que demanava explicacions per l’expulsió de 6 estudiants només pretenia “sortir per la tele” és faltar a la veritat.

També s’ha de destacar que malgrat que els expedients disciplinaris són, teòricament i segons declaracions de l’equip de govern de la UAB, per jutjar actes concrets i no posicionaments polítics, queda palès que la resolució i aplicació ha estat clarament condicionada per les protestes dutes a terme per tot el moviment estudiantil, i no només el de la UAB. Aquest fet demostra clarament que es tracta d’expedients per reprimir el moviment estudiantil, és una amenaça directa per a futures accions.

Respecte l’article “Facultat, dolça llar“, de la Sra. Sara González

A l’article “Facultat, dolça llar” la periodista afirma haver estat infiltrada entre els estudiants a l’ocupació de la Facultat de Lletres.

Costa de creure l’afirmació que es fa en l’article “aquest diari va estar amb ells” ja que no fa res més que faltar a la veritat.

Parlar de que les ocupacions de facultat han estat “l’excusa per viure d’una manera caòtica i sense restriccions” és completament fals i qualsevol persona que hagi participat de les ocupacions ho pot saber.

Dir que a les assemblees d’estudiants hi ha portaveus o bé líders demostra que la Sra. Sara o bé no va estar a les assemblees o bé que no va aconseguir entendre res entorn d’aquestes. Insinuar que la majoria d’assemblearis no participen activament de les assemblees i que son uns pocs els que decideixen és, un cop més, faltar a la veritat, a més a més d’una clara intenció de minorització i de desprestigi del moviment estudiantil.

Descontextualitzar frases dites en un espai on totes les opinions són ben rebudes per tal de criminalitzar les accions dels estudiants és una reconeguda mala pràctica del periodisme interessat i parcial.

Parlar que durant l’ocupació es van organitzar festes i festivals és, un cop més, faltar de nou a la veritat. El fet de parlar de “banys de cervesa” i de “l’habitació dels guais” no fa més que denotar que o bé en cap moment es va estar a la Facultat de Lletres o la incapacitat de copsar i transmetre la realitat. Comparar les accions de protesta amb el programa de televisió “Gran hermano” és insultant i denota la voluntat de desprestigi que hi ha rere aquest article. De la mateixa manera dir que “la lluita contra Bolonya va acabar sent l’excusa d’alguns per poder viure en anarquia” és totalment intolerable.

Respecte l’apartat “Noms propis”

Donar bona consideració a un rector d’una universitat pública que per “reconduir la situació” ha expulsat a 6 alumnes i amonestat públicament a 22, davant de protestes pacífiques, denota clarament o bé la falta de capacitat d’anàlisi del diari o bé l’acceptació de mètodes repressius per tal de perseguir protestes enlloc de la recerca de solucions dialogades.

Finalment, des del Comitè Contra Bolonya de la UAB demanem públicament que el diari “el Periódico” s’informi de manera objectiva i contrastada abans de publicar més informacions referents a les protestes estudiantils. Cal remarcar que aquest diari en cap moment s’ha posat en contacte amb l’equip de portaveus del Comitè Contra Bolonya, els quals tenen la funció de transmetre la informació. Per contra ha escrit totes les seves noticies basant-se amb notes d’Agències de noticies i en les comunicacions oficials del rectorat de la UAB.

Denunciem que aquesta no ens sembla la manera correcta de fer periodisme ni d’informar a la societat de la realitat actual de les universitats catalanes.

COMITÈ CONTRA BOLONYA

Bellatera, 20 de desembre de 2008
%d bloggers like this: