El claustre de la UAB no dóna suport a la política de retallades d’Ana Ripoll

L’informe de la rectora amb les línies generals de la política de la Universitat s’aprova per tan sols un vot i 24 abstencions. L’equip de Govern no aconsegueix el quòrum necessari per aprovar la reforma d’estatuts de la universitat amb què s’havien d’adaptar a la LOU. D’altra banda s’han aprovat 12 de les 16 propostes presentades pel PAS, PDI i estudiants a través de mocions.

El primer claustre del curs de la Universitat Autònoma de Barcelona, celebrat avui dijous 16 de desembre, ha finalitzat amb una mostra clara del descontentament de la comunitat universitària amb les polítiques dutes a terme fins al moment per l’equip de govern encapçalat per Ana Ripoll. El primer punt de l’ordre del dia, l’aprovació de l’informe de la rectora sobre les línies generals de la política de la universitat, ha estat aprovat amb un sol vot de diferència: 84 vots a favor, 83 en contra, 24 abstencions i un vot nul.

Aquest descontentament es deu a les polítiques de retallades laborals al Personal d’Administració i Serveis (PAS) i el Personal Docent Investigador (PDI), a més de l’augment de taxes als estudiants i doctorants. Unes retallades que l’Equip de Govern va iniciar el curs passat amb el Pla de Racionalització i Millora (PRIM) i que enguany ha agreujat amb el Pla de Xoc. El Pla de Xoc contempla algunes mesures com la retallada dels serveis de manteniment o neteja, l’augment de taxes als estudiants de màster extracomunitaris, el pagament de 70 euros pel campus virtual o reduccions en les substitucions del PAS.

Precisament per fer front al Pla de Xoc els diferents sectors de la comunitat universitària, agrupats a través de la Plataforma contra el PRIM, han presentat fins a 16 mocions al claustre per tal de frenar algunes de les mesures. D’aquestes 16 mocions se n’han aprovat 12 (vegeu la taula adjunta).

La rectora no aconsegueix el suport necessari per aprovar la reforma de l’estatut de la universitat

Un cop feta la votació de les mocions, que s’ha fet amb vot secret i al final de les 16 presentacions,s’havia de celebrar un claustre extraordinari on aprovar la reforma de l’estatut. La majoria de representants al claustre, però, han marxat amb una clara voluntat d’impedir el quòrum necessari per aprovar-lo.

D’aquesta manera, la rectora no només ha rebut un vot de càstig en l’informe, sinó que no ha pogut aprovar aquesta modificació. Una reforma que contempla l’adaptació de l’estatut a la LOM-LOU.

200 persones es manifesten pel campus per donar suport a les mocions

Mentre se celebrava el claustre 200 persones s’han manifestat des de la Facultat de Ciències i Biociències fins a la porta del rectorat per tal de mostrar el seu rebuig a les retallades i donar suport als representants al claustre que defensaven les mocions.

Al final de la manifestació un membre del PAS, del PDI i d’estudiants han explicat com afecta a cadascun dels sectors el Pla de Xoc i com s’estava desenvolupant el claustre.